Industriehaven 8
3221 AD Hellevoetsluis

.
In twee voormalige marinegebouwen is het Nationaal Brandweermuseum gehuisvest.
De statige monumentale panden dateren uit 1786, en herinneren aan de tijd van de Hollandse zeehelden. De marine heeft ze neer laten zetten om haar oorlogsschepen te bevoorraden. Het witte gebouw is het voormalige Groot Magazijn en het roodbruine bakstenen gebouw de voormalige Kuiperij, waar houten vaten werden gebouwd c.q. hersteld.
.

. In de Tweede Wereldoorlog was de collectie, vooral vanwege het koper en brons, ondergedoken. Omdat het Catharijneconvent na 1945 niet meer beschikbaar was, moest naar een ander onderkomen worden uitgezien.
Pas in 1962 is dit gelukt in Hellevoetsluis, waar door vertrek van de Koninklijke Marine over een aantal gebouwen kon worden beschikt. In 1963 werd het brandweermuseum dan ook opnieuw opengesteld voor het publiek.
.


 
NAAR BOVEN

.

Het museum herbergt een rijke verzameling brandbestrijdingsmiddelen; van de meest primitieve middelen van omstreeks 1550 tot de moderne brandblusmethoden van heden.
Er is een collectie handspuiten, er zijn pompen met prachtig siersmeedwerk, en tientallen leren emmertjes.
.


. U ziet unieke pompen uit Paleis Soestdijk, maar ook het prille begin van de bedrijfsbrandweer met zijn kruiwagenpompjes.
.
En dan zijn er natuurlijk de glanzende felrode brandweerauto's met het glimmende koperwerk: de legendarische Ahrens Fox met z'n imposante luchthelm bovenop de pomp en de luxe Italiaanse Fiat.

Het museum is op de begane grond en de 1e verdieping rolstoeltoegankelijk en beschikt over een invalidenlift, koffieshop en museumwinkel.
.

Openingstijden
24 maart t/m 30 oktober
Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 16.00 uur
Zon- en feestdagen van 11.00 - 16.00 uur
Tijdens schoolvakanties ook op maandag geopend:
Rondleidingen alléén op afspraak.


Nationaal Brandweermuseum
Industriehaven 8
3221 AD Hellevoetsluis

.
+31-(0)181-314479
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
nationaalbrandweermuseum.nl
 

NAAR BOVEN