Postweg 6
6571 CS Berg en Dal

.
In deze nieuwe semi-permanente opstelling met de titel 'Het Afrika Museum in de 21e eeuw. Oude en nieuwe kunst verbonden' krijgt, naast traditionele kunst, hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora een vaste plek. Thema's die aan bod komen zijn onder meer 'Beeldvorming' en 'Westerse en Afrikaanse visies op Afrikaanse kunst'.
.

Vaste tentoonstellingen
Ontdek meer over Afrikaanse culturen en architectuur. Er zijn diverse tentoonstellingen zoals het Afrika Museum in de 21e eeuw, Negrophilia, Religie en Samenleving en Oost-Afrika.
.


Fusie Nat Museum van Wereldculturen
.


Semi-permanente tentoonstellingen
Religie en Samenleving
In deze tentoonstelling wordt o.a. aandacht besteed aan de rol van religie in de Afrikaanse gemeenschap, levenscyclus, onheilbestrijding en genezing.

Oost-Afrika
U maakt kennis met de herdersvolken uit Sudan en Kenya, via de Makonde uit Moçambique en Tanzania, tot aan de islamitische Swahili langs de kust en de christenen in Etiopië.
Van binnen naar buiten
 Afrikaanse bouwkunst in het Buitenmuseum
Over Afrikaanse architectuur, waarvan in het buitenmuseum enkele voorbeelden aanwezig zijn, zoals een woonerf van de Kusasi uit Ghana en een dorp van de Dogon uit Mali en paalwoningen uit Benin.
.

In het buitenmuseum krijgt het thema ‘Architectuur’ een vervolg in de Afrikaanse dorpen en woonerven. U wandelt over een erf uit Ghana, door een dorp van de Dogon uit Mali, ontdekt de ‘mongulu’s’ van de Baka-pygmeeën uit Cameroun en de paalwoningen uit Benin.
Ook zuidelijk Afrika is vertegenwoordigd met een woonerf uit Lesotho.
.

Documentaire 'Slavenschip Leusden, sabi yu historia'


Twee jonge Nederlandse filmmakers, Carlien Megens en Erwin Veenstra, zochten dit voorjaar mee naar de immateriële overblijfselen van de grootste Nederlandse scheepsramp aller tijden. Slavenschip Leusden verging in 1738 bij de monding van de Marowijnerivier in Suriname. De bemanning overleefde de ramp, maar timmerde vóór het zichzelf in veiligheid bracht de luiken van het ruim dicht. Bijna 700 mensen verdronken in de buik van het schip.
.

Begin april vertrokken Megens en Veenstra als onderdeel van een journalistentrainings- en uitwisselingsproject onder leiding van initiator van het project journalist Henry Strijk naar Suriname. Niet om de exacte coördinaten van de rampplaats te ontdekken, maar vooral om door te dringen tot de Surinaamse beleving van het slavernijverleden en om de slavernijgeschiedenis ‘eigen’ te maken.
Duur documentaire: 50 minuten.


Openingstijden V
- maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
- 1 november t/m 31 maart: op maandagen gesloten, m.u.v. schoolvakanties
- zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00 – 17.00 uur
- 1e en 2e Kerstdag geopend, Nieuwjaarsdag gesloten
- Van november t/m maart is het Buitenmuseum gedeeltelijk ingericht.
- Honden zijn niet toegestaan in het Binnen- en Buitenmuseum
.

Postweg 6
6571 CS Berg en Dal

.
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon algemeen: 024-6847272
Telefoon groepsreserveringen
en info over zaalhuur: 024-6847277
www.afrikamuseum.nl
 
NAAR BOVEN