Koninklijk Park 1
7315 JA Apeldoorn

.
Pronkjuweel van Nederland Paleis Het Loo is gebouwd in 1686 in opdracht van stadhouder prins Willem III en heeft tot 1970 dienst gedaan als jachtslot en zomerresidentie voor leden van de Oranje-Nassau dynastie, het huidige Nederlandse Koningshuis. Koningin Wilhelmina overleed er in 1962.
.

Na een grondige restauratie zijn paleis en tuinen teruggebracht in de zeventiende-eeuwse staat en sinds 1984 opengesteld voor het publiek.
Het paleismuseum bestaat uit een hoofdgebouw (Corps-de-Logis) met links en rechts twee paviljoens, verbonden met dienstvleugels rond het voorplein (Basse-Cour). In de Oostvleugel, de vroegere keukens, zijn thans delen van de museumcollectie tentoongesteld. In de voormalige Oranjerie houdt de museumstaf kantoor.
.

De Westvleugel (voormalige paardenstallen) wordt gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen. Ook bevindt zich in deze vleugel restaurant De Balzaal. De Stallen en Koetshuizen bevinden zich direct bij de hoofdingang.
Achter het paleis liggen de ommuurde tuinen, met daar weer achter het paleispark, toegankelijk via het parkeerterrein bij de hoofdingang.
.

Museum van de Kanselarij
Het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden in de Oostvleugel herbergt ’s werelds grootste collectie ordetekenen en onderscheidingen, de bijbehorende oorkonden en etuis, geschilderde portretten en zeldzame ordekostuums. 
.
In het museum zijn de ‘geestelijke’ orden, die tijdens de Kruistochten ontstonden, zoals de Maltezer Orde en de Duitsche Orde, te zien, naast wereldberoemde adellijke orden als het Gulden Vlies, de Kousenband en de Saint Esprit.
.


.

.

aktiviteiten
 PALEISCONCERTEN
Iedere laatste zaterdag van de maand
lees meer

 Stallen Vernieuwd

Vanaf heden is een vernieuwde presentatie van Nederlands koninklijk vervoer te zien. Het topstuk hierin is de Cadillac van prinses Wilhelmina.
Op het Stallenplein vindt u ook restaurant Prins Hendrik Garage, de voormalige autogarage die onderdak bood aan de Mercedes cabriolet van koningin Wilhelmina. Dit zelfbedieningsrestaurant is recent gerestyled.

aktiviteiten
 PALEISCONCERTEN
Iedere laatste zaterdag van de maand worden in de Balzaal van het paleis concerten gegeven. Aanvang 20.15 uur. Zaal open: 19.45 uur.
In juni is het concert in de open lucht, op het Stallenplein of op het Voorplein. De laatste jaren krijgen deze openluchtconcerten het karakter van een festival.
.

Kaartreservering en informatie: www.paleisconcerten.nl,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Telefonische reservering 055-5787198 (tijdens kantooruren).
Tevens kaartverkoop bij VVV Apeldoorn. Deventerstraat 18, tel. 055-5260200.
http://www.paleisconcerten.nl/stichting/


Openingstijden
di t/m zo en feestdagen 10-17 u; rondleiding;
1 jan gesloten
.
Toegangsprijzen
volw € 9,-; kind (-18) € 3,-/ groep (v.a. 20 pers)
volw € 7,-/kind (6-18) € 2,-; parkeren € 3,-
(Museumkaart geldig)
Kaartreservering en informatie:
055-5787198 (tijdens kantooruren)
 of VVV Apeldoorn
Deventerstraat 18
tel. 055 - 5260200
voor informatie zie ook: www.paleisconcerten.nl
.
Paleis Het Loo Apeldoorn
Koninklijk Park 1
7315 JA Apeldoorn

.
tel: 055-5772400
http://www.paleishetloo.nl
 
NAAR BOVEN