Parklaan 14
3016 BB Rotterdam

.
Ontdek de Schatkist van Nederland
Waarom betalen we allemaal belasting, en sinds wanneer? Volg het spoor terug naar de Middeleeuwse oorsprong van de omzetbelasting of ontdek in het Tiende Penning Theater hoe je de Tachtigjarige oorlog ook als belastingoorlog kunt zien. Ooit geweten dat je vroeger belasting moest betalen over je fiets? En waarin roer je met een roeistok?


. Unieke documenten, originele (kunst)objecten en bijzondere verhalen onthullen een verleden vol regels, oproer en ontduiking. Dit plaatst ons belastingstelsel ook in eigentijds perspectief. Wat vinden wij vandaag van de Rijksschatkist en bijbehorende burgerplicht? Vertel uw mening in het luisterend Oor, ontwikkel het ideale belastingstelsel en relax onder het multimediale Belastingplafond.
.

. Het werk van de Douane voltrekt zich vaak onopvallend en achter de schermen.  Toeziend op het grensverkeer van mensen, in- en uitvoer van goederen en het in beslag nemen van verboden handel. Het blijkt een geschiedenis waarin heel wat afgesmokkeld is.
.

De Kuyper Salon
Vertoeven in vroeg 20e eeuwse Rotterdamse grandeur
Op de bel-étage van het voormalig woonhuis van de familie De Kuyper, de bekende distilleerdersfamilie uit Rotterdam en Schiedam, ervaart de museumbezoeker de grandeur van het leven aan de Parklaan in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier aan het begin van de 20ste eeuw.
.


.

 
NAAR BOVEN

.
.

Quote:
De bekendste grenspaal is de Nr. 1 in Vaals, die het drielandenpunt aangeeft.
Wist u dat...
De Romeinse Keizer Vespasianus heeft ooit de urinebelasting ingevoerd om zo het leger te kunnen bekostigen.

tentoonstellingen .


Net Echt

. Louis Vuitton is het meest gekopieerde modemerk ter wereld . Een container uit China vol met deze schoenen werd door de Douane onderschept. Louis Vuitton maakt helemaal geen schoenen in China en ook het getoonde model is niet door LV gemaakt. Dit item is een van de topstukken uit de tentoonstelling.

Vertrouwen en Rechtvaardigheid
Looptijd: Vast
Maak een reis door de Nederlandse belastinggeschiedenis waar gebruiksvoorwerpen, kunstvoorwerpen, zowel oud als modern, mooi en lelijk de leidraad zijn. Beleef het Tiende Penning Theater of droom even weg onder het Toverplafond of draai zelf aan de knoppen van onze economie.


Voor vragen kunt u terecht bij:
Frans Fox – directeur van het Belasting & Douane Museum T010-4400200
Gera van Weenum – voorlichter ministerie van Financiën T070-3428429
.

Nog meer weten over geldzaken? Bezoek dan ook eens de AEX Experience in Amsterdam of het DNB Bezoekerscentrum A'dam
. Beide zijn partner van het Belasting & Douane Museum in Rotterdam.
 
Openingstijden
dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur
gesloten op maandag, Nieuwjaarsdag, 1e Paasdag, Koninginnedag, 1e Pinksterdag en 1e Kerstdag


Parklaan 14-16
3016 BB Rotterdam

.
tel: 088 - 151 49 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.bdmuseum.nl
 

NAAR BOVEN